Begin met stap 1:
Kies landen
Vind je ideale
wintersportbestemming!

Heb je een landvoorkeur?

Kies 1 of meer landen
DuitslandDUI
FinlandFIN
FrankrijkFRA
ItaliëITA
NoorwegenNOO
OostenrijkOOS
TsjechiëTSJ
ZwitserlandZWI

Met wie ga je op wintersport?

Geef aan met wie je van plan bent om op wintersport te gaan. Ga je met kinderen dan worden de kind vriendelijke gebieden voor je geselecteerd.
Solo
met partner
met vrienden
met kinderen

Hoe wil je reizen?

Info
Kies je voor trein of vliegtuig, dan selecteer je alle skigebieden waarbij je bij Vrij uit vervoer kunt boeken.
Vliegtuig
Trein
Auto

Hoe ver wil je rijden?

Berekend vanaf Utrecht
500 km
750 km
1000 km
1250 km
Geen max

Ik wil graag dat de piste / gebied voldoet aan:

Je mag meerdere wensen aanvinken. Heb je geen specifieke wensen, ga dan door naar de volgende vraag.
Geschikt voor beginnende skiërs/snowboarders
Geschikt voor gevorderde skiërs
Geschikt voor gevorderde snowboarders
Geschikt voor langlaufen
Geschikt voor wandelen

Hoe groot moet het skigebied zijn?

Tips
Hoe groter het skigebied hoe meer variatie in de keuze van afdalingen.
Beginners hebben doorgaans voldoende aan 50 km piste.
max 50 KM
50 - 100 KM
100 - 200 KM
meer dan 200 KM

Hoe sneeuwzeker moet het wintersportgebied zijn?

Tips
De kans op sneeuw is afhankelijk van de hoogte van de piste en de periode waarin je op wintersport gaat. Sneeuwzekere gebieden zijn meestal wat hoger geprijsd.
gematigd
redelijk
behoorlijk
zeer sneeuwzeker
uitleg over deze vraag
284
pistes
om uit te kiezen
284
pistes
om uit te kiezen

Wat te doen bij een lawine

27 Okt 2020
0 reacties | 10152 keer gelezen

De grootste nachtmerrie van iedere wintersporter. Bedolven worden onder een lawine. Jaarlijks maken de witte gevaartes vele slachtoffers. Zowel op als buiten de piste. Gelukkig wordt lawinegevaar duidelijk aangegeven. Wees dus slim en vermijd onstabiele gebieden. Mocht je onverhoopt toch in een lawine terechtkomen? Dan vind je hier de belangrijkste tips.

Wat is een lawine?

Een lawine is een grote sneeuwmassa op een helling die door verschillende factoren in beweging komt. Dit gebeurt vooral in gebieden met veel sneeuw. Doordat de sneeuw in verschillende periodes valt, ontstaan er diverse lagen. De opbouw van deze lagen is afhankelijk van de structuur van de sneeuw. En deze structuur is weer afhankelijk van factoren als zon, wind en temperatuur. Als de lagen sneeuw verschillen, hechten ze niet goed aan elkaar. Een temperatuurschommeling of zelfs een luide schreeuw kan dan al genoeg zijn om de bovenlaag los te doen komen.

Voorzorgsmaatregelen

Als je op de geprepareerde pistes blijft, heb je de minste kans op lawines. Wil je toch het off piste avontuur opzoeken? Doe dit dan samen met een ervaren gids die het gebied goed kent. En zorg er voor dat je te allen tijde de Europese Lawine classificatie in de gaten houdt. Deze schaal van 5 wordt aangegeven met vlaggen. De kleur van de vlag geeft aan hoe hoog het lawine risico is voor dat bepaalde gebied.

  • Gele vlag: Lawinegevaar 1 en 2 - Kans op lawines is zeer klein
  • Geel-zwart geblokte vlag: Lawinegevaar 3 - Spontane en middelgrote lawines zijn mogelijk
  • Zwarte vlag: Lawinegevaar 4 en 5 - Groot lawinegevaar. Skigebieden en bergwegen worden mogelijk afgesloten.

Wintersport uitrusting

Ook qua kleding en uitrusting kun je je goed voorbereiden. Zo is het slim om altijd een lawinepieper op zak te hebben. Dit is een klein apparaatje dat een signaal uitzendt. Eenmaal onder de sneeuw is het signaal eenvoudig op te sporen door hulptroepen. Ook een lawinesonde en een schopje zijn raadzaam om mee te brengen wanneer je off-piste gaat.

Hoe te handelen bij een lawineongeluk

Wanneer er een lawine los komt is het aan te raden allereerst aan je eigen veiligheid te denken. Je kunt anderen pas helpen als je zelf goed uit de sneeuw bent gekomen. Zie je dat iemand wordt gegrepen door een lawine? Probeer deze persoon dan zo goed mogelijk met je ogen te volgen, zodat je later kunt vaststellen waar hij of zij heen is gesleurd. Of gebruik de lawinepieper om de locatie van het slachtoffer te bepalen. Dit kan alleen wanneer het slachtoffer zijn pieper heeft ingeschakeld. De richting en afstand tot het slachtoffer worden visueel afgebeeld op het scherm van je eigen pieper. Alarmeer daarna direct een reddingsdienst en geef de positie door waar je de persoon hebt gezien.

Je leest het al: wintersport is niet zonder gevaar. Zorg dus dat je je verstand goed gebruikt om veilig te kunnen genieten van jouw welverdiende wintervakantie.

Reactie plaatsen

Versturen

Reacties

Nog geen reacties.